29 اسفند 1402

 

نام و نام خانوادگی:  مریم عواطفی نسب

سمت: کارشناس واحد آموزش و ارتقای سلامت

مدرک تحصیلی: لیسانس بهداشت عمومی

تلفن تماس:  43522346-43522349  داخلی: 218

 

 

 

واحد آموزش و ارتقای سلامت

آموزش بهداشت به عنوان یکی از قدیمی ترین فعالیتهای وزارت بهداشت بیش از ۵۰ سال قبل شروع به کار کرده است. فعالیت آموزش بهداشت به عنوان یک فعالیت پشتیبان از زمان مبارزه با بیماریهایی چون آبله، مالاریا، التور طی دهه های ۱۳۳۰ تا ۱۳۵۰ مطرح بوده است. تجهیز آموزش بهداشت به وسایل سمعی و بصری به عنوان مهمترین استراتژی آموزشی طی سالهای فوق به اجرا درآمده است. از سالهای ۱۳۷۳ به بعد با استفاده از رویکرد" آموزش بهداشت به عنوان حل مشکل" با بررسی مشکلات و تجزیه وتحلیل وضعیت موجود به تعیین نقش خود پرداخته و با اهداف مشخص واستراتژیهای واضح و بیان فعالیت، همراه با ارایه جدول زمان بندی فعالیتها نقش خود را در حل مشکلات نشان می دهد. در رویکرد" آموزش بهداشت به عنوان یک مراقبت "می توان از آموزش به عنوان رویکرد پیشگیری از بیماریها وارتقاء سلامت استفاده کرد. در این رویکرد با استفاده از اصول ارتقاء سلامت ، باید ضمن برنامه ریزی، نسبت به ایجاد عادات و رفتارهای صحیح بهداشتی در گروههای مختلف جامعه به ویژه کودکان و نوجوانان اقدام نمود. به طور کلی واحد آموزش بهداشت در حال حاضر با برنامه ریزی عملیاتی و تفضیلی در راستای طرح جامع آموزشی استان نقش خود را در هر یک از مشکلات بهداشتی نشان می دهد.

شرح وظایف آموزش و ارتقای سلامتی مراقب سلامت خانواده دولتی/خرید خدمت/ مراقب سلامت همکار پزشک خانواده

نیازسنجی سلامت و ارائه ی لیست نیاز های آموزشی جمعیت تحت پوشش  

آموزش به بیمار/مراجعه کننده با رعایت اصول آموزش چهره به چهره  به بیمار/مراجعه کننده

برنامه ریزی و اجرای آموزش های گروهی بر اساس بسته ی خدمتی سطح اول و نیازسنجی آموزشی موضوع بند۱ در محل پایگاه سلامت/ مطب پزشک خانواده / مرکز سلامت جامعه / فرهنگسراها / اماکن عمومی در دسترس و هرگونه فضای آموزشی که برای استفادهی مراقبان سلامت در امر آموزش های گروهی ممکن است.

اطلاع رسانی به گروه های هدف در جمعیت تحت پوشش خود برای شرکت در جلسات آموزش همگانی که مراقب سلامت جامعه پایگاه سلامت منطقه برنامه ریزی و اجرا می کند.

تهیه، تکثیر و توزیع رسانه های آموزشی و اطلاع رسانی شامل رسانه های چاپی)پمفلت، پوستر، تراکت، کتابچه ،روزنامه ی دیواری و...(، رسانه های تصویری)فیلم، تیزر ،slide show( طراحی و تکمیل وب سایت)درصورت امکان( و....

اجرا و پایش برنامه ی ملی خودمراقبتی فردی شامل جذب سفیر سلامت خانواده، آموزش گروهی سفیران سلامت خانواده و ارائه کتاب راهنمای خودمراقبتی خانواده و پیگیری استفاده سفیران سلامت و خانواده ایشان از کتاب راهنمای خودمراقبتی خانواده و پایش سفیران سلامت در این خصوص  

تشویق افراد دچار یا درگیر مشکلات سلامت خاص به عضویت و مشارکت در فعالیت های گروه های خودیار که در پایگاه سلامت تشکیل شده است.

تهیه و ارسال آمار فعالیت های آموزشی

مشارکت در برنامه های آموزش ،اطلاع رسانی و کمپین های سلامت ابلاغ شده یا مناسب های خاص

سایر موارد بسته به ابلاغ و نیاز     

شرح وظایف کارشناس مسئول/کارشناس واحد آموزش و ارتقای سلامت

تهیه برنامه عملیاتی بهصورت دورهای برای اجرای برنامه های توانمندسازی مردم برای خودمراقبتی، برنامههای ارتقای سلامت جامعه و برنامه های برقراری ارتباط استراتژیک برای ترویج سبک زندگی سالم.

راه اندازی و مدیریت کمیته های ارتقای سلامت در مدرسه، محل کار و سایر موقعیتها.

به کارگیری فناوریهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی برای توانمندسازی مردم برای خودمراقبتی و ترویج سبک زندگی سالم.

مدیریت تولید رسانه های ارتباطی کوچک و ارتباط جمعی برای ترویج سبک زندگی سالم.

پیشنهاد سیاستهای حامی سلامت برای ارتقای سلامت.

جلب مشارکت فردی، گروهی و جمعی مردم برای ارتقای سلامت.

مشارکت در نیازسنجی و اجرای برنامه های آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی شاغل دانشگاه/دانشکده برای اجرای برنامه های برقراری ارتباط استراتژیک برای ترویج سبک زندگی سالم، ارتقای سلامت جامعه و توانمندسازی مردم برای خودمراقبتی.

پایش و ارزشیابی برنامه های توانمندسازی مردم برای خودمراقبتی، ارتقای سلامت جامعه و برنامه های برقراری ارتباط استراتژیک برای ترویج سبک زندگی سالم در حوزه دانشگاه/دانشکده.

پایش و ارزشیابی رسانه ها و مداخلات آموزش و ارتقای سلامت در حوزه دانشگاه/دانشکده.

سنجش دوره های سواد سلامت در منطقه تحت پوشش.

هماهنگیهای درون و برون بخشی برای اجرای برنامه های توانمندسازی مردم برای خودمراقبتی، ارتقای سلامت جامعه و برنامه های برقراری ارتباط استراتژیک برای ترویج سبک زندگی سالم.

جمع آوری، تحلیل و مستندسازی اطلاعات حاصل از پایش و ارزشیابی برنامه های آموزش و ارتقای سلامت.

شناسایی منابع و سرمایه گذاران برای توسعه منابع مالی آموزش و ارتقای سلامت در سطح منطقه تحت پوشش دانشگاه/دانشکده.

تحلیل اقتصادی ارزش سلامت و آموزش و ارتقای سلامت و مستندسازی و انتشار نتایج در سطح منطقه تحت پوشش دانشگاه/دانشکده.

مشارکت در طراحی و اجرای پژوهشهای کاربردی بهمنظور ارتقای اثربخشی روشهای آموزش سلامت به جامعه و طراحی مداخلات مناسب برای انجام اصلاحات.

شرح وظایف مراقب سلامت جامعه مستقر در پایگاه سلامت در حیطه ی آموزش و ارتقای سلامت

نیازسنجی سلامت کل جمعیت تحت پوشش پایگاه اعم از اینکه پزشک خانواده دارند یا ندارند و از جمله نیاز سنجی آموزشی جمعیت تحت پوشش پایگاه

برنامه ریزی هفتگی / ماهیانه جلسات آموزش همگانی متناسب با نیازسنجی و اجرای آنها

ارسال هفتگی/ ماهیانه ی جدول برنامه های آموزشی پایگاه به مراقبان سلامت)دولتی، خصوصی، همکارپزشک خانواده( به منظور اطلاع رسانی به گروه هدف هریک از جلسات برای شرکت گروه های هدف در کلاس های آموزشی پایگاه توسط مراقبان سلامت

تهیه و توزیع رسانه هایی که در راستای آموزش همگانی مورد نیاز منطقه است.

اجرای برنامه های آموزش همگانی غیر از جلسات آموزش حضوری)مانند برگزاری نمایشگاه، مسابقه، نصب پلاکارد و بنر و پارچه نوشته، نمایش فیلم و تیزر، روزنامه ی دیواری سلامت و... )در راستای ارتقای دانش سلامت عموم جامعه، مناسبت های خاص یا مشکلات پیش آمده یا ابلاغ شده

تشکیل و پایش عملکرد گروه های خودیار و اعلام وجود این گروه ها به مراقبان سلامت جهت ترغیب افراد مشمول به عضویت در گروه های خودیار و همیار تشکیل شده توسط مراقبان سلامت

اجرا و پایش برنامه ی ملی خودمراقبتی فردی، اجتماعی و سازمانی طبق دستورالعمل )برنامه ریزی آموزش سفیران سلامت خصوصا سفیران سلامت مطب هایی که فضای آموزشی ندارند باید در بند ۲ و ۳ این شرح وظایف گنجانده شود)

اطمینان از اجرای پایش عملکرد سفیران سلامت توسط مراقبان سلامت

نظارت بر فعالیت های آموزشی مراقبان سلامت تحت پوشش

دریافت آمارها از مراقبان سلامت، جمع بندی و انتقال آمارهای مرتبط با آموزش به سطح بالاتر