" همه در یک کشتی نشسته ایم "
بدانیم واقدام کنیم
سلامتی حقی برای همه
با اطلاع رسانی، پیشگیری، تشخیص زودهنگام، درمان و حمایت از مبتلایان به اچآیوی
دکتر اسمعیل اسکندری ،سرپرست شبکه بهداشت ودرمان ارسنجان: آموزش و اطلاع رسانی در زمینه اچآیوی و ایدز یکی از استراتژیهای برنامه کشوری پیشگیری از اچآیوی/ ایدز در کشور است، با این وجود تعیین یک مقطع زمانی خاص در سال برای برجسته سازی موضوع و حساس کردن سیاستگزاران، مسئولان و آحاد افراد جامعه به موضوع اچآیوی و ایدز و همراه کردن آنان برای پیشگیری از ایدز بسیار ضروری است. در جمهوری اسلامی ایران این مقطع زمانی خاص همزمان با سایر کشورهای جهان در نظر گرفته شده است و به عنوان "روز جهانی ایدز" در تقویم رسمی کشور گنجانده شده است. نظر به اینکه موضوع ایدز صرفاً یک موضوع بهداشتی نبوده و دارای ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و غیره نیز می باشد. به منظور اطلاع رسانی مناسب در این خصوص، "هفته اطلاع رسانی ایدز" از 9تا15 آذر ماه مد نظر قرار گرفته است. با توجه به شیوع و همه گیری بیماری آنفلوانزا برنامه های آموزشی واطلاع رسانی با تاخیر یک هفته آغاز گردیده است .
اصغر اخوان،کارشناس مسئول مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت ارسنجان :حتما از سال ها قبل شنیده اید که ایدز یک بیماری است که سالیانه جان هزاران نفر راگرفته و به سرعت گسترش یافته است،اما امروزه کشورهایی هستند که موفق شده اند بیماری را کنترل کنند و این موفقیت تنها زمانی حاصل شده است که آنها توانسته اند درصد بالایی از افراد مبتلا را تحت درمان قرار دهند.زیرا زمانی که فرد تحت درمان قرار می گیرد هم خودش می تواند زندگی سالمی داشته باشد وهم تعداد ویروس ها در خونش کم می شود ، بنابراین بیماری را خیلی کمتر به دیگران منتقل می کنند وبه این ترتیب بیماری در آن جوامع کنترل شده است.
این کار فقط زمانی امکان پذیر است که:
ü افراد مبتلا از بیماری خود مطلع باشند.
ü برای گرفتن خدمات مراقبت ودرمان اقدام کنند.
ü خدمات مراقبت ودرمان را به طور مستمر دریافت کنند.
اما در بعضی کشورها این اتفاق نمی افتد ودر نتیجه بیماری به راحتی کنترل نمی شود،در اینگونه کشورها: درصد بالایی از موارد مبتلا از بیماری خود مطلع نیستند.» زیرا:
ü اچ آی وی هیچ علامتی ندارد که با آن بتوان به وجود بیماری شک کرد.
ü باورهای غلط ونگرش های منفی در جامعه باعث می شود افراد از ترس اینکه دیگران متوجه بیماری آنها بشوند برای تشخیص اقدام نکنند.
ü بیماری فقط از طریق آزمایش خون قابل تشخیص است واین آزمایش ممکن است به راحتی در دسترس افراد نباشد.
ü دانش ناکافی وباورهای غلط باعث می شود افراد مبتلا فکر کنند بیماری مخصوص افراد خاصی است وامکان ندارد آنها مبتلا شوند.
مطابق روش های آماری تخمین زده می شود که حدود60000نفر در کشور مبتلا به اچ آی وی هستند اما، کل بیماران شناسایی شده تاکنون، 39549 نفر بوده اند .
ü در سال های اخیر الگوی راه انتقال و درصد ابتلای زنان و مردان تغییر کرده است ، به گونه ای که 31 درصد موارد ثبت شده تا پایان سال 97را زنان و 69 درصد آنها را مردان تشکیل می دهند.
ü 75 درصد کل موارد شناسایی شده در گروه سنی 20تا 45ساله (گروه شاغل و مولد جامعه)می باشند.
ü 31 درصد موارد ابتلابه ایدز مربوط به اعتیاد تزریقی، 66درصد ناشی روابط جنسی و سه درصد ازمادر به کودک منتقل شده است.
موارد شناسایی شده در شهرستان ارسنجان تا به حال 10مورد می باشد که نیاز است آموزش و اطلاع رسانی لازم در زمینه بیماری ایدز و راه های پیشگیری، انتقال ، مشاوره وبیماریابی برای اقشار مختلف جامعه انجام شود.
ü عامل بیماری ایدز
• ویروسی بنام HIV است .
• این ویروس در بدن انسان وتنها درون گلبول های سفید خون زندگی می کند , در خارج از بدن و بدون دسترس به خون و مواد بیولوژیک قادر به ادامه حیات نیست
• این ویروس به راحتی توسط مواد ضدعفونی کننده و حرارت از بین می رود.
• چون ویروس تنها در گلبول سفید زنده است لذا از راهی وارد می شود که بتواند به گلبول سفید دست یابد :
ü راه های انتقال
ü دریافت خون و فرآوردهای آلوده به ویروس
ü تزریق با سرنگ آلوده
ü استفاده از وسائل تیز و برنده غیر استریل
ü تماسهای جنسی مشکوک
ü انتقال از راه مادر به کودک
• ویروس پس از ورود به بدن به داخل گلبول های سفید خون رفته و تامدتی طولانی هیچ علامتی ایجاد نمی کند.
• به تدریج شروع به تکثیر نموده و موجب کاهش کارایی گلبول های سفید می شود.
• با کاهش کارایی گلبول های سفید ، سیستم دفاعی بدن تحلیل رفته و توان مقابله در برابر سایر عفونت ها و بیماری ها را از دست می دهد.
• اگر فرد مراقبت و درمان نشود دراثر ابتلا به یک بیماری عفونی و یا سرطان و... از بین خواهد رفت.
همشهریان عزیز می توانند به منظور مشاوره و بیماریابی با شماره تلفن 09171272763 تماس گرفته ،یا به مرکز بهداشت ارسنجان، واقع در بلوار سپاه- جنب دفتر امام جمعه- واحد بیماری های واگیر مراجعه نمایند.
شماره های تماس مرکز بهداشت 43522346 و07143522348 داخلی 235 و 234
نظر دهید