02 آذر 1403

  • 1399/11/06
  • - تعداد بازدید: 799
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
شبکه بهداشت ودرمان ارسنجان

آیا میدانید؟

سلامت کلیه ها

سلامت کلیه ها نشانه سلامتی بدن

کلیه ها دو عضو داخل شکمی هستند که در دو طرف ستون مهره ها قرار داشته و اندازه آن ها به اندازه یک مشت بسته می باشد که در هر دقیقه، یک لیتر خون را تصفیه کرده و از این تصفیه، حدودیک تا دو لیتر ادرار در شبانه روز تولید می شود.

اهمیت سلامتی کلیه ها به اندازه قلب و ریه بوده و وظیفه اصلی آنها تصفیه خون از مواد زائد و دفع  سموم از بدن، می باشد.

با وجودی اینکه سالانه افراد بی شماری در سراسر جهان به بیماری های کلیوی مبتلا می شوند، اما هنوز بسیاری از مردم درباره این بیماری اطلاعات مفید و ضروری ندارند، در واقع این بیماری زمانی که عملکرد کلیه ها متوقف یاکاهش یابد، نمود یافته و در این مرحله، بیماری پیشرفت زیادی کرده است.

نکته مهم این است که، حتی در مراحل پیشرفت بیماری نیز با شروع درمان دارویی و رژیم غذایی مناسب ، شانس کنترل آن و حفظ کلیه ها و در نتیجه حفظ حیات فرد وجود دارد، بنابراین، غربالگری افراد در معرض خطر و  کنترل بیماری ، بسیار حایز اهمیت می باشد.

روز 17 دی از طرف وزارت بهداشت به عنوان روز ملی کلیه و آغاز هفته ملی سلامت کلیه نام گذاری شده و از آنجا که بیماری های پرفشاری خون و دیابت ،دو علت زمینه ساز اصلی نارسایی های کلیوی می باشند، از این رو آگاه ساختن مردم و به ویژه بیماران مبتلا به دیابت و پرفشاری خون  با این بیماری، از اهمیت خاصی برخوردار است.

افزایش آگاهی عموم مردم درباره بیماری های مزمن کلیه ، بیماریابی بیماری مزمن کلیه در مبتلایان به پرفشاری خون و دیابت  و تشویق رفتارهای پیشگیرانه، از اهداف هفته ملی کلیه می باشد .

نشانه‌ها و علایم

علایم بیماری کلیوی اغلب غیراختصاصی هستند؛ یعنی این علایم ممکن است توسط سایر بیماری‌ها هم ایجاد شوند: از جمله حالت تهوع ، استفراغ، کاهش اشتها، ضعف و خستگی مفرط، تغییر در مقدار ادرار، ورم بدن انقباض ناگهانی عضلات ، فشار خون بالایی که کنترل آن بسیار دشوار است ،خارش مداوم ، عفونت های ادراری مکرر ، درد در ناحیه پشت و پهلوها و کشاله ران .

شایع ترین علت بروز بیماری

 شایع ترین علت بروز بیماریهای کلیوی در دنیا بیماری های التهابی کلیه، عفونت ها، انسداد دستگاه ادراری و اختلالات ارثی و ژنتیکی است که به دیابت، فشار خون و سرانجام نارسایی کلیه، منجر می شود.

توصیه های کلیدی برای حفظ سلامت کلیه ها

-درمان و کنترل پرفشاری خون ، دیابت و چربی خون

-انجام فعالیت بدنی روزانه و حفظ تناسب اندام

-تغذیه سالم و کنترل وزن

-نوشیدن مایعات فراوان

-ترک سیگار و دخانیات

-پرهیز از مصرف خودسرانه داروهای غیرنسخه ای نظیر مسکن ها

-مراجعه زودهنگام به پزشک، در صورت وجود علایم هشدار دهنده

شایع ترین علایم نارسایی کلیه

 مهم ترین نشانه های نارسایی کلیه ها شامل: تهوع و استفراغ، کاهش میزان ادرار، تورم، به خصوص در ناحیه مچ پا و دور چشم، طعم نامطبوع در دهان و احساس بویی شبیه به ادرار در بازدم، خستگی مزمن، تنگی نفس، کاهش اشتها، مشاهده خون در ادرار، مشاهده کف در ادرار، ایجاد ضایعات پوستی و کاهش حافظه است.
-لازم است که افراد به محض مشاهده این عوامل؛ به خصوص تغییرات ادرار به پزشک مراجعه کنند.

افراد بالای 60 سال ، بیماران دیابتی، افراد با فشار خون بالا، افرادی با پیشینه بیماری های قلبی و سکته مغزی و سابقه خانوادگی  بیماری های کلیوی، افراد سیگاری وافراد چاق، از جمله بیشترین افرادی هستند که در معرض بیماری و نارسایی کلیوی قرار می گیرند.

با مراجعه زودهنگام به پزشک، بسیاری از بیماری های کلیه قابل درمان هستند ولی در صورت بی توجهی به علایم ، کلیه دچار نارسایی می شود.

تشخیص انواع بیماری های کلیوی به کمک آزمایش خون و ادرار و سونوگرافی ،انجام می شود.

-زهرا خادمیان،کارشناس بیماری های واگیر مرکز بهداشت ارسنجان

  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 36174
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید