حوادث ترافیکی شهریورماه
ر اساس آمار سازمان پزشکی قانونی،هرساله بیشترین آمار قربانیان حوادث ترافیکی مربوط به ماه شهریور می باشد.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان ارسنجان،رییس شبکه بهداشت ودرمان ارسنجان گفت:بر اساس آمار سازمان پزشکی قانونی،هرساله بیشترین آمار قربانیان حوادث ترافیکی مربوط به ماه شهریور می باشد؛60در صد تصادف ها در فاصله 30کیلومتری مقصد رانندگان، رخ می دهد.
دکتر «اسمعیل اسکندری»افزود:با توجه به موفقیت اجرای طرح ارتقای ایمنی ترافیکی در سفر های پایانی تابستان طی سال گذشته،که موجب کاهش چشمگیر آمار جان باختگان حوادث تراقیکی گردید،در سال جاری نیز توجه به ارتقای ایمنی سفرهای ماه پایانی تابستان،اهمیت زیادی دارد.
او مهمترین عواملی که بر ایمنی سفر در جاده ها و کاهش آسیب ناشی از تصادفات مؤثرند راچنین برشمرد:
· سرعت
· از مهمترین عوامل خطر در آسیب های ناشی از حوادث ترافیکی سرعت می باشد، که هم بر خطر تصادف و هم بر شدت آسیب ها تاثیر می گذارد؛در بیشتر کشورهای جهان سرعت مهمترین عامل بروز مصدومیت های ناشی از حوادث ترافیکی می باشد، ارتباط بین سرعت و شدت آسیب، غیر قابل انکاراست، عابران پیاده در تصادف باخودرویی که 80 کیلومتر در ساعت سرعت دارد، به طور تقریبی اصلاً شانس زنده ماندن ندارند.
· عوامل تاثیرگذار بر سرعت
1-سن راننده 2-میزان خستگی3- جنس وکیفیت سطح جاده یا خیابان4- قدرت خودرو 5- تعداد سرنشینان خودرو
· خستگی و عوامل محیطی
خستگی ایجاد شده ناشی از بی خوابی، مصرف موادمخدر و الکل عامل مهمی در بروز تصادفات مرگبار می باشند.
در زمان رانندگی، خستگی حالت عصبی را افزایش می دهد و توانایی بروز واکنش صحیح را مخدوش می کند،افرادی که در طول شبانه روز سه ساعت یا کمتر خوابیده باشند(اختلال شدید خواب)، در معرض بالاترین میزان خطر تصادف قرار دارند؛ خطر بروز حوادث ترافیکی در حوالی ساعت دو صبح، پنج برابر بیشتر از ساعات دیگر شبانه روز است،هرچه محیط گرمتر باشد، چنانچه فرد سعی نکند که وضعیت گرمایی بدنش را کنترل کند به دلیل کاهش آب بدن، فرد زودتر از معمول احساس خستگی می کند و اگر به این امر توجه نشود، امکان بروز انواع تصادفات بیشتر می شود.
· کمربند ایمنی
استفاده از کمربند ایمنی به عنوان یکی از موثرترین راهکارهای کاهش میزان آسیب در حوادث رانندگی به شمار می آید که تاکنون بیش از هر مداخله دیگری جان انسانها را نجات داده است؛به طوری که بر اساس مستندات،نسبت شانس زنده ماندن فردی که کمربند ایمنی می بندد در مقایسه با فردی که کمربندنمی بندد، 5 برابر بیشتر است، کمربند ایمنی بدن سرنشین یا راننده را روی صندلی ثابت نگه می دارد و در صورت جلورفتن،این میزان از چند سانتیمتر تجاوز نخواهد کرد؛کمربند ایمنی احتمال مرگ سرنشینان جلوی خودرو را 40-50 درصدو سرنشینان عقب خودرو را 25 تا 75 درصد کاهش میدهد.
· پیشگیری از حوادث و ارتقای ایمنی با صندلی ویژه کودک
در ایران سوانح و حوادث ترافیکی جز علل مهم مرگ و میر کودکان زیر 5 سال است؛در آغوش گرفتن کودک در صندلی جلوی اتومبیل بسیار خطرناک است،در صورتی که سرعت وسیله نقلیه50 کیلومتر در ساعت باشد، نمی توان کودک را کنترل کرد و کودک صددرصد با داشبورد و شیشه جلو برخورد و به دنبال آن آسیب های شدیدی خواهد دید،وجود صندلی مخصوص کودک در تصادفات، مرگ کودک زیریکسال را تا70 درصدو مرگ کودک 1 تا 4 سال را بین 50 تا80 درصدکاهش می دهد.
· کلاه ایمنی
استفاده از کلاه ایمنی به عنوان یکی از ساده ترین و بهترین روش هابرای کاهش میزان آسیب دیدگی در حوادث رانندگی باموتورسیکلت می باشد؛موتورسیکلت فاقد هرگونه سیستم محافظتی می باشدودر زمان بروز تصادف ،ازخطرناک ترین وسایل نقلیه ای است که درصد بالایی از تلفات را به خود اختصاص داده و صدمات جبران ناپذیری به نقاط حساس بدن به ویژه سر و صورت راکب موتورسیکلت،وارد می کند. کوچک بودن حجم موتورسیکلت نسبت به خودرو، بالا بودن قدرت مانور، ارزانی قیمت، ترافیک شهری، جوان پسند بودن موتورسیکلت، از دلایل استفاده روزافزون این وسیله است. به همین دلیل به نکاتی درباره لزوم و ضرورت استفاده از کلاه ایمنی اشاره میکنیم
· تلفن همراه
حواس پرتی ناشی از استفاده ازتلفن همراه،باعث ایجادعکس العمل های تاخیری(در گرفتن ترمز و یا توجه به علایم راهنمایی و رانندگی)، انحراف از مسیر و عدم رعایت حداقل فاصله طولی ،می گردد. رانندگانی که از تلفن همراه استفاده می کنند چهار برابر رانندگانی که از تلفن همراه استفاده نمی کنند در معرض تصادفات رانندگی قرار دارند.
· دید نامناسب
نداشتن دید مناسب یک عامل خطر کلیدی است که سرنشینان خودرو و عابران پیاده را مورد تهدید قرار می دهد؛بیشترین وقوع تصادفات رانندگی درهنگام غروب یا شب و در زمان طلوع خورشیددر اثر دید ناکافی اتفاق می افتد؛نورناکافی معابر، استفاده نکردن از تجهیزات ایمنی نظیر چراغ خطر و شبرنگ در عقب، جلو و روی چرخه و ناسالم بودن چراغ موتـورسیکلت و وسایـط نقلیه، احتمـال رخـداد حادثه را تشدید می نماید.
· ارزیابی و کنترل خودرو رفع عیوب قبل از رانندگی
· ارزیابی خودرو قبل از رانندگی یعنی پاسخ به پرسش های زیر
· آیا به تازگی خودروی خود را ارزیابی فنی و مکانیکی کرده اید؟
· آیا نشانگرهای خودرو، نظیر راهنما و صفحه کلیدها، عقربه کیلومتر شمار، درجه آب و روغن و بنزین سالم است؟ ·
· آیا وضعیت باتری، روغن موتور، روغن ترمز و رادیاتور مناسب است؟
· · آیا عاج لاستیک ها مناسب است؟
· · آیا پیچ و مهره چرخها محکم است؟
· · آیا باد چرخ ها میزان است؟
· آیا کارکرد ترمزها مناسب است؟
· · آیا فرمان سالم است؟
· · آیا چراغ ها، بوق، برف پاک کن و غیره سالم است؟
· پیشگیری از حوادث و ارتقای ایمنی بارعایت فاصله مطمئنه
در صورت حفظ فاصله طولی مناسب با سایر وسایل نقلیه به ویژه با وسیله نقلیه جلویی در مواقع ضروری و رویایی با موقعیت های مخاطره آمیز، می توان سریعتر و راحت تر عکس العمل نشان داد.
«آزاده نعمتی»کارشناس غیر واگیر مرکز بهداشت ارسنجان نیز،نکات کلیدی و مهم زیر رابرای پیشگیری از حوادث ترافیکی توصیه کرد:
· استفاده از وسایل محافظت کننده از جمله کمربند ایمنی، کلاه ایمنی و صندلی مخصوص در کودکان، تلفات حوادث ترافیکی را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش میدهد.
· توصیه می شود حین رانندگی به ویژه در مسیرهای طولانی، به محض احساس خستگی و خواب آلودگی،در محل مناسبی توقف نموده و استراحت کنید.
· در محل های پرجمعیت، مانند مراکز خرید، مدارس وکنار پارک ها به عابران پیاده توجه کنید.
· به تابلوها و علایم رانندگی و ایمنی جاده توجه کنید.
· استفاده از لباس های به رنگ روشن و اطمینان از سالم بودن چراغ روشنایی جلو و عقب و چراغ ترمز خودروها و موتورسیکلت ها جهت افزایش احتمال دیدن و دیده شدن ،ضروری می باشد.
· به طور موکد توصیه می شود هرگز در حالی که عصبانی هستید، رانندگی نکنید.
· هرگز در حال رانندگی با سرنشینان خودرو گفتگو نکنید، همچنین توجه داشته باشید که خوردن و آشامیدن و استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی عملی بسیار خطرناک است؛اگر به هر علت در جاده و به ویژه در بزرگراهها ناچار به توقف شدید، با قراردادن علائم ایمنی مانند مثلث شبرنگ ،رانندگان دیگر را مطلع کنید؛در چنین شرایطی پس از پیاده شدن از خودرو به صورت ناگهانی وارد جاده نشوید.
· اگر برایتان حادثه ای اتفاق افتاد، بلافاصله با اورژانس و پلیس تماس بگیرید.
· آهسته و با احتیاط برانید تا سلامت به مقصد برسید.
نظر دهید